Optymalna dieta dla redukcji tkanki tłuszczowej

Optymalna dieta dla redukcji tkanki tłuszczowej

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być przede wszystkim zdrowa, zrównoważona oraz dostosowana do indywidualnych potrzeb danego organizmu. Istnieje jednak kilka głównych zasad, przestrzeganie których może przyspieszyć odchudzanie oraz sprawić że będzie ono mniej uciążliwe dla sportowca.
Po pierwsze, warto zwiększyć spożycie białka, gdyż pomaga ono w utrzymaniu masy mięśniowej, przy jednoczesnym przyspieszeniu pracy metabolizmu. W tym celu, warto natomiast włączyć do swojej diety takie produkty, jak: ryby, chude mięso, jaja, roślinne źródła białka (orzechy, bób, tofu) oraz wszelkiego rodzaju nabiał. Jednocześnie warto zaznaczyć, że redukcję tkanki tłuszczowej można przyspieszyć, pobudzając swój metabolizm tłuszczy, białek i węglowodanów. W tym celu warto więc sięgnąć po hormon wzrostu, dostępny w sklepie ze sterydami online, ograniczając jednocześnie spożycie tłuszczów satetycznych oraz tłuszczów trans, obecnych w przetworzonej żywności oraz tłuszczach roślinnych. Zamiast tego, warto natomiast kupować tłuszcze monosacharydowe, typu: oliwa rybna, oliwa z oliwek czy olej kokosowy.

Duże znaczenie w zrzucaniu tkanki tłuszczowej mają owoce czy warzywa. Posiadają one bowiem niezbędne minerały i witaminy, odpowiedzialne za zdrowie człowieka, a także błonnik, który pomaga utrzymać metabolizm na właściwym poziomie. W celu więc zachowania dobrego samopoczucia, warto sięgać po produkty pochodzące z natury lub zastępować je odpowiednimi suplementami diety. Przykładowo, układ odpornościowy bardzo dobrze wspomaga przyjmowanie hormonów wzrostu z zewnątrz. Dzięki temu, sportowiec nie musi więc martwić się chorobami, poświęcając swój wolny czas treningom oraz przygotowywaniu posiłków, a nie wizytom u lekarza.

W przypadku budowania masy mięśniowej, sportowcy dbają o nadwyżkę kaloryczną. W tym przypadku jest natomiast odwrotnie. Należy zadbać o dostarczanie swojemu organizmowi mniejszej ilości kilokalorii, niż spala on w ciągu dnia, dzięki czemu, zaczyna on korzystać z odłożonego tłuszczu, zamieniając go w energię. Co więcej, posiłki należy spożywać regularnie, aby uniknąć objadania się czy nadmiernego głodowania w danym odcinku czasu. Właśnie dlatego, zamiast trzech obfitych posiłków w ciągu dnia, warto spożywać od czterech do sześciu mniejszych dań, bogatych zwłaszcza w owoce i warzywa.

Na zakończenie warto dodać, że w czasie redukcji tkanki tłuszczowej ogromne znaczenie mają także następujące elementy:

  • picie dużych ilości wody, wspierające procesy metaboliczne,
  • sięganie po suplementy diety oraz sterydy anaboliczno-androgenne, typu hormon wzrostu, dzięki którym odchudzanie trwa krócej i jest mniej uciążliwe dla sportowca,
  • unikanie przetworzonej żywności, która zazwyczaj zawiera duże ilości niezdrowych tłuszczy oraz cukrów.
  • regularna aktywność fizyczna, pozwalająca spalić nadmiar tłuszczu w organizmie.

Redukcja tkanki tłuszczowej zawsze idzie w parze z trenowaniem. Właśnie dlatego, trenerzy personalni zachęcają, w tym okresie, do sięgania po hormon wzrostu. Dzięki niemu można bowiem szybciej naprawić tkanki mięśniowe, zregenerować organizm po intensywnym treningu, a także przyspieszyć gojenie się ran, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Deficyt kaloryczny – jak go obliczyć i utrzymać?

W celu obliczenia swojego deficytu kalorycznego, warto użyć wzoru Harris-Benedicta. Dzięki temu można bowiem otrzymać swoje zapotrzebowanie kaloryczne, o nazwie BMR.

  1. BMR dla mężczyzn wynosi 88,36 + (13,4 x waga mężczyzny w kg) + (4,8 x wzrost mężczyzny w cm) – (5,7 x wiek mężczyzny w latach)
  2. BMR dla kobiet wynosi 447,6 + (9,2 x waga kobiety w kg) + (3,1 x wzrost kobiety w cm) – (4,3 x wiek kobiety w latach)

Następnie należy uwzględnić poziom aktywności fizycznej (TDEE), czyli pomnożyć swój wynik BMR razy odpowiedni wskaźnik. Przykładowo:

  • siedzący tryb życia (BMR x 1,2)
  • niska aktywność (BMR x 1,375)
  • bardzo wysoka aktywność (BMR x 1,9).

W następnym kroku należy ustalić swój deficyt kaloryczny, który powinien być niższy niż TDEE.
Zazwyczaj zaleca się deficyt kaloryczny w granicach od 500 do 1000 kalorii dziennie. Dzięki temu można chudnąć bezpiecznie, około pół kilograma tygodniowo. Utrzymanie deficytu kalorycznego polega natomiast na przestrzeganiu kilku zasad:

  • stworzenie planu posiłków, na cały tydzień, przy jednoczesnym monitorowaniu spożywanych kilokalorii,
  • regularne spożywanie posiłków, najlepiej od czterech do sześciu razy dziennie,
  • picie dużych ilości wody,
  • aktywność fizyczna,
  • konsekwentne trzymanie się swojego planu.

Rola białka w procesie redukcji

Białko to podstawa każdej diety redukcyjnej, charakteryzującej się skutecznością. Odpowiada bowiem za:

  • termogenezę,
  • sytość,
  • regenerację mięśni,
  • ochronę masy mięśniowej.

Właśnie dlatego, powinno być dostarczane z każdym posiłkiem lub przyjmowane w formie suplementu diety, jako odżywka białkowa.
W trakcie kupowania odżywki białkowej, warto też rozważyć kupno hormonu wzrostu, jako najlepszego wspomagacza metabolizmu tłuszczy, białek oraz węglowodanów. Tego typu środki są bardzo cenione przez sportowców, gdyż nie tylko ułatwiają przetrwanie cyklu odchudzającego, ale również sprawiają, że jego efekty są lepsze i szybsze.

Najlepsze suplementy wspomagające spalanie tłuszczu

  • hormon wzrostu,
  • kofeina,
  • CLA,
  • L- karnityna,
  • johimbina,
  • kapsaicyna.

Hormon wzrostu, a efektywna redukcja tłuszczu

Przyglądając się wyżej wymienionym środkom, warto zatrzymać się na hormonie wzrostu. Hormon wzrostu odgrywa bowiem wiele istotnych funkcji, wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej. Wśród nich, najczęściej wymieniane to:

  • zwiększenie metabolizmu,
  • przyspieszenie lipolizy, czyli rozkładu tłuszczu,
  • regeneracja tkanek,
  • ochrona masy mięśniowej
  • wspomaganie układu odpornościowego sportowca.

Wynika z tego, że hormon wzrostu jest jednym z najważniejszych środków, które warto wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem cyklu na redukcję tkanki tłuszczowej.

Materiał zewnętrzny